Röportaj:
Siz klasik sorulardan sikiliyorsunuz galiba öyle bir duyum aldik. (gülüsmeler)
Soru olarak bagdatcaddesi.net den soru soran arkadaslarimiz var; onlarin sorularini ilk önce yanitlayalim. Sonra sohbet edelim. Sohbet sirasinda ilginç bir seyler buluruz aradan tamam m??
Hepsi: Tamam
Çocuklugunuzda böyle bir yere geleceginizi hiç düsünür müydünüz? Yada çocuklugunuzdaki hayalleriniz nelerdir?
Gülçin: Ya tabi ki düsünüyorduk. Herkesin sen ne olacaksin dedikleri zaman, zaten mikrofon olarak, her tür silindir seklindeki esyayi alip sarki söylemeye çalismis için böyle bir hayalim vardi yani.
Eren: Benim çocukluk hayalim çok komikti. Ahçi olmakti. Ama bu çocukluk hayaliydi. Sonra, ortaokul yillarina geldigimizde tabi ki hayalimiz böyle bir grup olmakti. gerçekten… Ama proje basladiginda da bu kadar tepki alacagamiz? çok kisa zamanda buraya gelecegimizi tahmin etmiyorduk.
Yasemin: Benim de mutlaka sahne ile ilgili bir sey olacakti. kesindi, çünkü aileden gelen bir seydi sonuçta. Tiyatrocu olmayi istiyordum. Ama daha sonra klasik baleye geçince dansçi olmaya karar verdim. Hep degisti bu fikir ama sonradan sarkicilikla dans bir arada olunca bu gurup kuruldu ve simdi buradayiz. Güzel yani.
Cemre: Zaten basdan beri bunu istiyordum. Tabi klasik bale okudugum için yani onda da sahne almak iyi ama, basindan beri bunu istiyordum. Buraya gelecegimizi tahmin ediyor muyduk derseniz; biraz ukalalik olacak ama, ben ediyordum yani...
Basarinizda bayan ve güzel olmanizin pay? yüzde kaç?
Hepsi: Buna toplu cevap verelim isterseniz? Tek tek yüzde vermeyelim.
Eren: Bayan olmamiz bu sekilde algilanabilir. Hani yalnizca bayan oldugumuz için degil ama, kiz gurubu hani ilk defa bu sekilde bir sey yapti??? için ilgi çekebilir. olabilir mesela. %30 olabilir. Bayan olmamiz ve dört kisi olmamiz bence %30 olabilir.
En son gittiginiz film?
Yasemin: Eee ben gittim… (gülüsmeler) Dünyalar Savasi’na gittim çok güzeldi.
Eren: Hatirlamiyorum. Neden hatirlamiyorum çünkü ben her gün birkaç film izliyorum. Yani sinema disinda da. Ne izledigimi gerçekten hatirlamiyorum. Çok fazla film izliyorum. Hangisi en son film hiç hatirlamiyorum.
Cemre: Angelina Jolie ve Brad Pitt. Ms&Mr Simith.
Hayatinizin filmi?
Eren: Hayatimin filmi. Büyük Umutlar.
Yeni versiyonu mu?
Eren: Evet.
Gülçin: Hayatimin filmi diyemem.Zaten çok fazla film izlemeyi sevmiyorum. Eren gibi ilgim yok. Ama dans filmlerini izlemeyi daha çok seviyorum.
Cemre: Ya ben, simdi pek film aklima gelmedi düsün düsün… Genel olarak Angelina Jolie izlerim; çogu filmini seviyorum ben. Hayatimin filmi... ?mm... (gülüsmeler) Pek bir sey aklima gelmiyor su anda.
Yasemin: Benim biraz saçma gelecek insanlara ama Armagedon olabilir. Filmin son sahnesi beni çok etkilemisti. O olabilir.
En son okudugunuz kitap?
Yasemin: Da Vinci sifresi.
Gülçin: Ben de en son Da Vinci sifresi’ni yarida biraktim. Sonlarina biraz gelmistim biraktim okumadim.
Neden yarida birakiliyor bu kitaplar?
Gülçin: Çünkü vakit yok.
Cemre: Zamanimiz yok. Normalde ben çok fazla kitap yani yazin özellikle onlarca kitap okurum ama yani sey olmuyor böyle zaman…
Sizi tanimakla baslayalim...
Eren: 21 yasindayim. Ortaokul ve liseyi Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Bale Bölümü'nde okudum. simdi de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvar? Modern Dans Bölümü'nde ö?renciyim.
Yasemin: 19 yasindayim. istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvar? Bale Bölümü'nde ilk yilim. Ortaokul ve liseyi diger arkadaslarim gibi Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Bale Bölümü'nde okudum.
Gülçin: 20 yasindayim. Mimar Sinan Üniversitesi'nde bale okuduktan sonra üniversitede modern dans bölümüne geçtim.
Cemre: Ben de 20 yasindayim. Ortaokuldan beri Mimar Sinan Üniversitesi'nde klasik bale egitimi aliyorum. simdi de ikinci siniftayim.
Böyle bir vokal grubu kurma fikri nasil ortaya çikti??
Eren: Dört-be? yildir her hafta cuma günü Cemrelere gidiyorduk. Yabanci kiz ve erkek gruplarinin hayraniydik. Özellikle de Back- street Boys'a bayiliyorduk. Onlarla yatip kalkiyorduk. sarkilarini ezberleyip Cemre'nin evinde küçük konserler veriyorduk. O evi seçmemizin nedeni de Cemre'nin annesinin mesle?inin menajerlik olmasiydi. Onun annesinin dikkatini çekmek için elimizden geleni yapiyorduk. "Bize albüm yap?n" diye israr ediyorduk.
Cemre: Annem belki bizim farkimiza varir diye bekleyip durduk. O da sürekli "Daha çok küçüksünüz. Sabredin" diyordu. Bekledik, oldu. simdi menajerligimizi o yapiyor zaten.
Grubun ad? neden Hepsi?
Cemre: Çünkü biz bütünüz.
Gülçin: Daha da açarsak; hepsi akademik bale temelli dansçilar, hepsi dans ediyor, hepsi sarki söylüyor, hepsi arkadas, hepsi birlikte büyüdü.
Neden R&B'yi tercih ettiniz? Pop müzik yapmaniz belki albüm satislarinizi daha yükseltebilecek bir seçenek olurdu.
Gülçin: Yillardir bu müzigi dinliyoruz. Vokal yapmayi seviyoruz ve R&B de bizim vokal anlayisimiz. içeren bir müzik tarz?. Yapmak istedigimiz tek müzik R&B idi. Böylece Türkiye'deki ilk R&B albümünü de biz yapmis olduk. Çocukluk hayalimiz gerçek oldu.
"Sözler gençlerin aizina takilabilecek cinsten"
Bale egitiminden sonra bu tür müzik ile dans etmek zor oldu mu?
Eren: Hayir. Hem klasik hem de modern dans egitimi almis?? olmak bizim için avantaj. Bu yüzden R&B yaparken zorlanmiyoruz. Ama bu tarz dans? daha iyi yapabilmek için koreograflarla çalistik. Klibe Canda? Bas'la hazirlanmistik. simdiki koreografimiz ise Fulya Güney.
Klipteki ve albüm kapagindaki kiyafetleriniz de tam yabanc? kliplerde gördügümüz R&B sanatçilar gibi. Günlük hayatta da böyle mi giyiniyorsunuz, yoksa bu pazarlama için yapilan bir taktik mi?
Yasemin: Tüm kiyafetlerimizi Ümit Ünal hazirliyor. Günlük hayatta fotograflardaki gibi çok farkli giyinmiyoruz. Gardorabimiz spor kiyafetlerle dolu. Albüm çekimleri için topuklu ayakkabi giyelim dedik ama yürümeyi beceremedik. Spor ayakkabi yerine topuklu ayakkabi giyince komik görünüyoruz.
Çikis parçaniz "Olmaz Oglan"in nakarat? "Hiç bana bakma olmaz oglan / Sen kendine ismarlan / Hiç bana bakma olmaz oglan / Baskasina yuvarlan". Siz de böyle sözler kullaniyor musunuz muhabbetlerinizde?
Cemre: Aynisi olmasa da bunlara benzer laflar kullaniyoruz. Bu albümde bizim yaslarimizdaki genç kizlarin günlük hayatta kullandigi laflar var. Albümdeki sözlerden pek çogu dinledikçe gençlerin agzina takilabilecek cinsten.
bu siralar hangi sanatçilari takip ediyorsunuz?
Cemre: Blue, Jennifer Lopez ve Usher. Onlarin sadece albümlerini degil kliplerini ve sahne provalarini da takip ediyoruz. Bir araya gelip saatlerce konser kaseti izliyoruz. Dans çalisiyoruz. Albüm için hem suan hem de dans dersi aldik. Okuldan çikar çikmaz yine prova yapiyoruz.
"Hocalarimizin bizi görmek istedigi yer AKM sahnesi, konser sahnesi degil"
Sizin sarkilarinizin Türkçe olmasinin dansta diger R&B parçalarindan ne fark? var?
Gülçin: Türk sarkilarinda R&B yapmaya çalistik. R&B'ye güzel tatlar kattik. Yurtdisinda Hint müzigini bile R&B ile karistirdilar. Biz de bazi parçalarimizda darbuka, ney ve tef kullandik. Bir parçamizda da tango ile R&B'yi birlestirdik.
Yasemin: Albümde R&B altyapisi var ama bizi Türklerin dinleyecegini unutmadik. Parçalar? ne kadar Bati girtlarinda okumu? olsak da içine Dogu'dan da bir seyler eklemeyi ihmal etmedik.
Hocalariniz ne diyor bu tip bir albüm yapmaniza? Tepki gösterenler var mi??
Gülçin: Albüm henüz çikmadigi için çogu olayin farkinda degil. Açikçasi onlarin tepkilerinden korkuyoruz. Klasik bale egitimi aldiktan sonra böyle bir is yapmamizi elestirebilirler. Onlarin bizi görmek istedikleri yer konser sahnesi degil, AKM sahnesi çünkü.
Eren: Klasik bölümdeki insanlarin modern seylere bakis açilari dar. Klasik balenin disinda pek bir sey yapmamizi istemiyorlar. Biz bir de üstüne R&B albümü yaptik.
Türkçe albüm tamam. Peki ilerisi için ingilizce bir albüm projesi var mi??
Yasemin: Evet. Bize özgü müzik aletlerini katarak ingilizce R&B albümü yapmak istiyoruz. Hatta bunun için ingilizce derslerine basladik bile.